ADRESA: Příchovice 497

REZERVACE: +420 606 918 828, +420 723 148 008 

Jizerské hory: ráj pro milovníky zimních i letních aktivit

Jizerské hory, nazývané také „Bílé hory“, nabízí ideální prostředí pro aktivní dovolenou v létě i v zimě. Malebná horská krajina s hustými lesy, průzračnými potoky a horskými loukami láká turisty, cyklisty, běžkaře i lyžaře.

Zimní radovánky:

  • Běžecké lyžování: Jizerská magistrála, nejdelší běžecká trasa v České republice, s délkou přes 100 km, je proslulá mezi běžkaři celého světa. Nabízí trasy pro všechny úrovně zdatnosti, od pohodových okruhů po náročné výlety.
  • Lyžování: V Jizerských horách se nachází několik lyžařských středisek s různou obtížností sjezdovek. Najdete zde sjezdovky pro začátečníky i zkušené lyžaře, včetně dětských parků a snowparků.
  • Sáňkování: Pro milovníky zimních radovánek je v Jizerských horách k dispozici několik sáňkařských drah. Oblíbená je například 4 km dlouhá trasa z Černé Studnice do Smržovky.
  • Zimní turistika: Zasněžená horská krajina láká k zimním procházkám a túrám. Mnoho turistických tras je v zimě upravováno a nabízí krásné výhledy na zasněžené hory.

Letní aktivity:

  • Turistika: Jizerské hory nabízí stovky kilometrů značených turistických tras, které vedou malebnou krajinou lesů, luk a horských údolí. Najdete zde trasy pro všechny úrovně zdatnosti, od nenáročných procházek po náročné horské túry.
  • Cyklistika: Pro cyklisty je v Jizerských horách k dispozici síť cyklostezek, která protíná celou oblast. Najdete zde pohodové cyklostezky vhodné pro rodiny s dětmi i náročné horské trasy pro zkušené bikery.
  • Horolezectví: V Jizerských horách se nachází několik skalních oblastí, které nabízí ideální podmínky pro horolezectví. Najdete zde skalní stěny pro začátečníky i zkušené lezce.
  • Rybaření: V Jizerských horách se nachází mnoho rybníků a potoků, které nabízí ideální podmínky pro rybaření. Mnoho z nich je pstruhových a je nutné mít platný rybářský lístek.

Další aktivity:

  • Zajděte si na výlet do zoologické zahrady: V Liberci se nachází zoologická zahrada, která patří k nejkrásnějším v České republice.
  • Užijte si relaxaci v aquaparku: V Jablonci nad Nisou se nachází aquapark s bazény, tobogány a saunou.

Turistické cíle v Jizerských horách:

Jizerská magistrála: Nejdelší běžecká trasa v České republice s délkou přes 100 km. V létě je ideální pro pěší turistiku a cykloturistiku.

Isergebirge: Přírodní rezervace s rozlehlými lesy, rašeliništi a horskými loukami. Nabízí krásné výhledy na Jizerské hory.

Černá Studnice: Horská chata s krásným výhledem na Jizerské hory. V okolí se nachází mnoho turistických a cyklistických tras.

Smržovka: Malebné horské město s bohatou historií. V zimě je ideálním výchozím bodem pro lyžování a běžecké lyžování.

Bedřichov: Horská obec s krásným okolím. V zimě je ideálním výchozím bodem pro lyžování a běžecké lyžování. V létě je oblíbeným cílem turistů a cyklistů.

Cykloturistické cíle v Jizerských horách:

Jizerská magistrála: V létě je ideální pro cykloturistiku. Nabízí krásné výhledy na Jizerské hory a je vhodná pro všechny úrovně zdatnosti.

Singltrek pod Smrkem: Síť singletrackových tras pro horská kola v okolí Hejnic. Nabízí různé obtížnosti a je vhodná pro zkušené i méně zkušené bikery.

Cyklostezka Jizerská hřebenovka: Cyklostezka vedoucí po hřebeni Jizerských hor. Nabízí krásné výhledy a je vhodná pro zkušené cyklisty.

Cyklostezka Okolo Jizerské magistrály: Cyklostezka vedoucí po úbočí Jizerských hor. Nabízí mírné převýšení a je vhodná pro rodiny s dětmi.

Cyklostezka z Liberce do Jablonce nad Nisou: Cyklostezka vedoucí podél řeky Nisy Lužické. Nabízí krásné výhledy na Jizerské hory a Ještěd.

Kromě výše uvedených cílů existuje v Jizerských horách mnoho dalších turistických a cyklistických tras, které uspokojí všechny typy turistů a cyklistů.

Tipy pro turisty a cyklisty:

  • Vybavení: Na túru do Jizerských hor si vezměte pevnou obuv, turistické oblečení a dostatek pití a jídla. Na cykloturistiku si vezměte horské kolo, helmu a cyklistické oblečení.
  • Plánování trasy: Před túrou si naplánujte trasu a zkontrolujte si aktuální informace o stavu turistických a cyklistických tras.
  • Počasí: Počasí v Jizerských horách se může rychle měnit. Vždy se proto před túrou informujte o aktuálním počasí a oblečte se přiměřeně.